Підготовка грунту та часник до вирощування.

Підготовка грунту та часник до вирощування.

Вирощування овочів

6 хв. 13

 (0)    0

Підготовка грунту та часник до вирощування.

Часник можна поділити на два різновиди у вирощуванні:

Озимий часник розмножують та вирощують з зубчиків, або на них ще кажуть повітряні цибулинки, що утворилися на стрілах яким давали квітнути, і є ще однозубковий часник, його вирощують з повітряного часнику.

       Часник: ярий (ранньовесняний);

       Часник: озимий (осінній).

Озимі сорти зазвичай садять під зиму цим сортам зима не страшна. Це однорічний часник, який розводиться зубчиками, або бульбочкою що знаходяться у суцвітті.

Ярий сорт часнику зазвичай садять у весняний період.

Розділяти часник з головки на зубочки потрібно перед самою посадкою в грунт оберіть найкращі по якості та розміру. Внутрішні зубки для садіння не використовуються.

Вибір місця для посадки.

Часник полюбляє сонячні ділянка та помірний полив, де росте часник не робіть застій води, озимий часник бажано так садити щоб коли сніг сходив він не залишився на часнику на довгий період тобто ніби в балці. Якщо рельєфи на ділянці не дозволяють виділити під висадку місце з потрібним параметром, то вихід лише один оформити високі грядки. Озимий часник не переносе кислий грунт. Якщо ваша ділянка має кисле середовище, то ділянку для часнику потрібно розкислювати за декілька тижнів до внесення добрива під часник. Ярий сорт часнику добре ростиме на суглинці.

Коли потрібно готувати грунт під посадку.

Озимий часник потрібно садити в землю не раніше ніж за  1 - 1,5 до заходу стійких заморозків та холодів так він не повинен піти у вегетацію бо якщо будуть сходи до зимового періоду він може загинути. Готувати та робити підживлення необхідно не пізніше, ніж за пару тижнів до висадки, почати з розкислення грунту. Грунт під ярий часник можна розпочинати йому підготовку в кінці жовтня місяця.

Підживлення грунту, знезараження ділянки та перекопку грядок роблять за такою схемою.

Підготовку грядок під часник починають з покоащення структур грунту. На глинистий грунт вносять на 1 м2 по одному відру піска та торфу, на торф’янисту ділянку – піска та суглинку, а на піщаний – два відра глинистого грунту та відро торфа.

Далі на ділянку необхідно внести для підживлення добрива з розрахунків що є нормою на 1 м2: від 5 до 6 кг становить перегній, 30 г суперфосфат, 20 г калійна сіль. Якщо на попередні культури вже вносився гній, то можна його не додавати в органіку. І візьміть до уваги, що свіжий гній для внесення під часник не підійде. Потрібно використовувати минулорічний сипець на нього ще кажуть. Далі потрібно розподілити добрива рівномірним шаром по грунтові та зробити перекопку, паралельно видалити й  бур’ян, потім розволочити граблями та пролити розчином з мідного купороса (в розрахункові 1 ч. л. на 10 літр води це знезаразить його). Після такої процедури ділянку прикривають плівкою та лишають на декілька тижнів, щоб земля трішки зляглась.

За пару днів перед висадкою озимого часнику по ділянці розкидайте сечовину (іншими словами карбамід). Достатньо буде й однієї ложки столової на 1 м2 ділянки. Якщо ділянка суха її можна полить додатково.

Під посадку ярого часнику вносять сечовину після посадки – після посадки.

Знезаражують грунт також як і під озимий часник це дозволяє попередити розвиток від деяких уражень культури хворобою. Використовують також мідний купорос, чи протигрибковий, або антисептичні препарат.

Підготовка насіннєвого часнику під посадку.

Обробку зубків перед посадкою на ділянку роблять розчином сульфат міді, чи марганцівкою або такими сучасними препаратів, як:

  • Максим - 10 мл на 80–100 мл води розраховано на 10 кг посадкового матеріалу замочити на 30 хв;
  • Вітарос - від 0,3 до 0,5 мл на 1 літр води
  • Сідгарт - 10 мл на 5 мл води розраховано на 5 кг посадкового матеріалу замочити на 30 хв;
  • Rovral Flo 255 SC - (в концентрації 0,4%).

Після того як провели обробку зубки часнику потрібно трішки підсушити. Для профілактик захворювання краще використовувати хочаб один із поданих протруйників це дозволяє зберегти ваш врожай від деяких видів шкідника і вберегти часник від хвороби.

Дезінфекцію можна робити такими ще способами:

       Розчинена харчова сіль (1 столову ложку соли на 3 л. в.) гарно допоможе знизити нематоду та кліща. Тримати часник у розчині потрібно одну добу.

       Дезінфекцію можна робити на протязі півгодини ще розчином мідного купоросу (на 1 л. в. необхідна 1 ч.л. мідного купороса)

       Або розчином Фундазолу він  допомагає в боротьбі з грибковим ураженням на часникові.

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook